Dr. Richard CONSTANTINESCU – medic, autor, iatroistoriograf, cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, disciplina Istoria Medicinei; custode al Muzeului universității; editor și redactor de carte, coordonator de colecții, publicist, realizator de emisiuni radio-tv, speaker; doctor în medicină cu teza „Grigore T. Popa – medic-scriitor și publicist” (2011).
Susține cursuri, seminarii și prelegeri de istoria medicinei, comunicare în sănătate, branding personal și discurs public în medicină, social media și design în medicină, medicină narativă.
Coordonează Clubul de literatură „V. Voiculescu” al UMF Iași; redactor al revistei Însemnări ieșene; titular al cursului „Comunicarea cu mass media în domeniul sănătății” – Facultatea de Comunicare și Relații Publice a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București.
Inițiator și coordonator al proiectului „Contribuții ale medicinei ieșene în Primul Război Mondial și în Marea Unire” – al Primăriei Municipiului Iași, în parteneriat cu UMF Iași.
Inițiator și coordonator al „Fototecii medicinei românești”. A fost redactor șef al revistei Politici de sănătate, al Editurii „Filos” din București și Chief Creative Officer – Pell Amar Cosmetics România.
A publicat volumele:
- Mihai Ștefănescu-Galați, Amintiri din Marele Război, Editura „Gr. T. Popa” Iaşi, 2017;
- Bolnavii lui Babeș în fotografii, coautor Mircea Leabu, Editura „Gr. T. Popa” Iaşi, 2017;
- Mihai Ștefănescu-Galați, Răniți și ranițe. Chirurgia Marelui Război, Editura „Gr. T. Popa” Iaşi, 2017;
- Ochiul tradiției, coautor Camelia Bogdănici, Editura „Gr. T. Popa” Iaşi, 2017;
- Grigore T. Popa, Pericolul neisprăviților, Editura „Gr. T. Popa” Iaşi, 2017;
- Emil Iordache, Nobelul literar slav, Editura Filos, București, 2015;
- Grigore T. Popa, Jurnalul unui savant român în America, Editura Filos, București, 2014;
- Durerea în lumina Ortodoxiei (cu binecuvântarea I.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei), Editura Sf. Mina, Iaşi, 2010;
- Medici ieşeni în documente. Grigore T. Popa. vol. I, Editura „Gr. T. Popa” Iaşi, 2009;
- Grigore T. Popa, Spectatorii istoriei, Editura „Gr. T. Popa”, Iaşi, 2009;
- Ion Petrovici, Prejudecată şi adevăr, Casa Editorială Demiurg, Iaşi, 2008;
- Sensul durerii, Editura „Gr. T. Popa”, Iaşi, 2008;
- Eminescu la «Însemnări ieşene», Editura „Gr. T. Popa”, Iași, 2006.
A primit următoarele distincții: Diploma Specială a Târgului de Carte LIBREX 2017 – pentru volumul „Pericolul neisprăviților”; mențiune pentru proiectul „Brandingul de oraș în Iașul interbelic” (2015); Premiul Special din partea Societăţii Române de Oftalmologie (2011); Diploma de Onoare din partea Academiei Bârlădene (2007); Diploma de Excelenţă a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi (2004); medalia „125 de ani de învăţământ medical ieşean” (2004); Diploma de Excelenţă din partea ziarului Semnal, Tecuci (2003).
Blog: https://richardconstantinescu.wordpress.com
Email: dr.richardconstantinescu@gmail.com